Over het ras!

Wat is het verschil tussen een Labradoodle en Australian Labradoodle? 

Het doel van de Australische Labradoodle fokkers is om een nieuw ras te produceren met een eigen rasstandaard. En met meer voorspelbare eigenschappen dan een eerste generatie Labrador Poedel kruising. Hier onder staat beschreven wat je van deze mix kunt verwachten. En hoe verschillend het is van andere types Labradoodle.

Doodle honden lijken tegenwoordig overal te zijn! Poedelkruisingen worden steeds populairder. Je hebt waarschijnlijk gehoord van de Labrador-Poedel kruising, bekend als de Labradoodle. Vaak wordt gedacht dat de “gewone Labradoodle” hetzelfde is als de Australische Labradoodle. Dit is een misverstand de Australische Labradoodle is een vergelijkbare, maar uniek verschillende hond!!

Waar komen Australische Labradoodles vandaan?
De term ‘Labradoodle’ werd voor het eerst gebruikt in 1955. Maar de naam en de hond zelf werden pas tientallen jaren later populair. In de jaren 1980, werd Wally Conran, een fokmanager voor Australian Guide Dog Services, geconfronteerd met een uitdaging.

Een cliënt had een geleidehond nodig, maar leed ook aan vreselijke allergieën voor honden. Labradors worden al lang gebruikt als geleidehond, vooral vanwege hun zachte aard. Maar ze zijn zeker niet hypoallergeen.


De Poedel.

Geen enkel hondenras is echt ‘hypoallergeen’. Maar de krullende vacht van de Poedel ‘vangt’ wel een deel van de losse haren en huidschilfers die verantwoordelijk zijn voor allergieën. Voor veel mensen betekent dat dus minder allergieën.

Conran kwam op het idee om de Labrador met de Poedel te kruisen. Het resultaat? De eerste moderne Labradoodle. En binnen een paar jaar, werd de Labradoodle extreem populair. In Australië en over de hele wereld.

Australische Labradoodle vs Labradoodle
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt een Labradoodle niet automatisch als een ‘Australian Labradoodle’ beschouwd! In feite zijn er belangrijke verschillen tussen de Labradoodle en de Australische Labradoodle.

Labradoodles hebben één Labrador ouder en één Poedel ouder. Deze Labradoodles van de eerste generatie worden F1 genoemd. En daaruit krijgen we de tweede generatie, F2, enzovoort. Anderzijds kunnen Australian Labradoodles een mix zijn van maximaal zes verschillende rassen:

Labrador
Poedel
Cocker Spaniël
Amerikaanse Cocker Spaniel
(Curly Coated Retriever)
(Ierse Water Spaniel)

Deze rassen zijn selectief met elkaar gemengd om een hond te creëren met een winnend temperament. Maar ook met een weinig tot geen verharende vacht.

Australische Labradoodles zijn op deze manier gefokt sinds de jaren 1980. Zelfs nu nog streven wij als fokkers naar een consistente reeks ras specifieke eigenschappen. We hopen dat deze betrouwbaar van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven. En daarom hebben Australische Labradoodles veel meer voorspelbare eigenschappen. De rasstandaard werd ingevoerd in 1997. En veel mensen die serieus betrokken zijn bij het fokken van de Australische Labradoodles hopen dat ze uiteindelijk zullen worden erkend als een volwaardig ras.

Feiten over de Australische Labradoodle
De Royal Guide Dogs (Wally Conran werkte voor deze jongens) fokte 31 van deze originele Labradoodles. En van die 31 werden er 29 geleidehonden. Behoorlijk indrukwekkend voor de allereerste lichting van deze gloednieuwe mix.

 
Populaire kleuren van de Australische Labradoodle!

Zwart
Rood
Wit
Abrikoos
Caramel Phantom
Parti (met veel witte vlekken)


Vachttypen van de Australische Labradoodle

Bij de Australian Labradoodle komen er twee soorten vachten voor. De eerste vacht is een wolvacht ofwel curly vacht genoemd. Deze heeft krullende haren en lijkt eerder op de vacht van een poedel. De tweede vacht is een zogeheten fleecevacht. Deze vacht komt bij geen enkel ander hondenras voor en bestaat uit golvende krullen. De vacht is lekker zacht en vraagt net als de andere soort vacht het nodige onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt en een waterblazer zijn onmisbaar.

Uw Australian Labradoodle verzorgen
Of uw Australian Labradoodle nu een fleece- of wollen vacht heeft, hij moet regelmatig geborsteld worden. Meestal één keer per week. Het kan nuttig zijn om een professionele trimsalon in de arm te nemen. Zij kunnen de vacht van uw pup een aantal keer per jaar trimmen.

Australische Labradoodle Temperament
Australian Labradoodles zijn zachtaardig, trouw en sociaal. Ze zijn niet agressief en kunnen goed met kinderen overweg. Bovendien zijn ze intelligent en leren ze snel. In feite worden ze veel gebruikt als therapie- en hulphond. Vooral omdat ze zo universeel vriendelijk, zachtaardig en gemakkelijk te trainen zijn.

Van nature speels, genieten ze van tijd met hun menselijke families. Maar ze moeten niet te lang alleen of in benches achtergelaten worden. Australische Labradoodles zijn actieve honden. Ze hebben dagelijks veel activiteit nodig. Minstens 30-60 minuten is ideaal.

Uw Australian Labradoodle trainen
Australian Labradoodles worden vaak beschreven als ‘geboren om te dienen’. Dit betekent dat ze van nature snel leren. En daardoor relatief gemakkelijk te trainen zijn. Maar het is heel belangrijk om vroeg in het leven van uw puppy te beginnen met training en socialisatie.

Socialisatie kan een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van uw puppy. En puppy’s die vroeg gesocialiseerd worden, zullen later minder snel gedragsproblemen vertonen.

Positieve trainingsmethoden
Onderzoek toont aan dat positieve, op beloningen gebaseerde training effectiever is dan op straffen gebaseerde training. In feite hebben straffen een negatieve invloed op het gedrag. Maar training op basis van beloningen verbetert juist het leervermogen van uw hond.

Als u beloningen gebruikt om uw pup te trainen, zorg er dan voor dat eetbare traktaties deel uitmaken van de dagelijkse voeding van uw pup. Dit helpt gewichtsproblemen voorkomen.

Op zoek naar een Australian Labradoodle

Voordat je op zoek gaat naar een Labradoodle of Australian Labradoodle is het belangrijk dat je het verschil kent tussen de honden en weet dat er verschillen op de markt zijn.

Zoals je waarschijnlijk verwacht is de Australian Labradoodle meestal duurder dan de “gewone Labradoodle”. Veel Labradoodles worden als eenmalige thuis-nestjes gefokt en verkocht op algemene verkoopsites, een Australian Labradoodle vind je niet zo snel op Marktplaats of Puppyplaats, voor een echte Australische Labradoodle kom je terecht bij een serieuze fokker.

Waarom is dit relevant? 

Bovenstaande informatie is vooral van belang wanneer je een doodle wil aanschaffen omdat je geen haar verliezende hond wil. Totdat een Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog de status van een pure Australian Labradoodle hebben bereikt, loop je het gevaar dat de hond toch verhaart, een ander karakter heeft of andere afwijkingen heeft.

Ook wanneer je de hond wil inzetten als hulphond is dit van belang. Ben je op zoek naar een leuke hond voor in huis? Dan is een Australian Labradoodle ook een goede keuze.

​Kortom, “gewone Labradoodles’ zijn veel gemakkelijker om te fokken dan Australian Labradoodles. Er zijn geen duidelijk regels en hierdoor komen er ook meer problemen voor bij dit ras. Denk maar aan vachtproblemen, onbetrouwbaar karakter, etc. Daarom worden ‘gewone’ Labradoodles veel meer aangeboden en zijn ze bovendien goedkoper. Wil je een Australian Labradoodle, dan ligt de prijs hoger en is de kans bovendien groot dat je op een wachtlijst komt te staan. Dit is niet zo vreemd, aangezien Australian Labradoodles iedere keer pas na vier generaties gefokt kunnen worden. Om de zuiverheid van de bloedlijnen te waarborgen en om illegale fokkers te beperken, werden er verenigingen opgericht zoals de ALAEU en WALA. Hier gelden er strenge regels op vlak van gezondheid en fokken, zodat het ras gezond en zuiver zou kunnen blijven. De ALAEU is een Europese vereniging van fokkers van Australian Labradoodles die zichzelf tot doel stellen Australian Labradoodles te fokken met de best mogelijke geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het welzijn van de hond (jong en oud) staat daarbij voorop en het contact met de klant getuigt van deskundigheid en professionaliteit. De WALA is de wereldwijde vereniging voor Australian Labradoodles die zich ook op vlak van onderzoek inzetten voor het verbeteren van het temperament, de gezondheid, de vacht en de structuur van het ras voor het welzijn op lange termijn. Meer informatie over de fokregels en ethiek vind je op de websites van de verenigingen.

​Wat heeft een Australische Labradoodle jou te bieden?

De Australische Labradoodle is een echte familiehond die bovendien uitstekend geschikt is om dienst te doen als therapiehond. Een Australische Labradoodle is erg vriendelijk en sociaal, aanhankelijk, opgewekt, energiek en bovendien dol op kinderen. Het is dan ook een zeer geschikte gezinshond die goed overweg kan met andere dieren. Het is een echte trouwe huisgenoot die een wezenlijk onderdeel van je gezin wordt. Bovendien is een Australische Labradoodle intelligent, je kunt deze hond erg gemakkelijk trainen, voldoende goede geestelijk uitdaging geven is noodzakelijk.

Meer info over de Australian Labradoodle vind je ook op de site van de ALAEU. en WALA.​